Höstprogram Naturskyddsföreningen i Nacka 2024
Torsdag 5 september kl 18.00-19.30
ÄLVORNAS VÅTMARK I TROLLSJÖNS NATURRESERVAT
– kort kvällsvandring
Vi börjar vandringen vid Bagarsjöns östra vik, ”grodviken”, vid Bagarsjöns utlopp och följer sedan utloppets vattenfåra genom att gå Ekallén fram till Sockenvägen, där vi når den nyanlagda Älvornas våtmark i Trollsjöns naturreservat. Marika Zetterström, projektledare, Nacka kommun, berättar om projektet, som är en del i Nacka kommuns ”Våtmarkspaket”. Våtmarken ingår som ett led i förbättringen av kapaciteten för Bagarsjön och dess utlopp att klara höga vattenflöden vid kraftiga skyfall. En aktiv våtmark bidrar till att öka mängden vatten i landskapet, främst till ytvattnet och den verkar flödesdämpande vid höga vattenflöden. Våtmarken gynnar också ett rikare växt- och djurliv och stärker därmed den biologiska mångfalden.
Samling i östra viken vid Bagarsjöns utlopp mot Ekallén. Buss 414 och 442 från Slussen/ Orminge Centrum till busshållplats Sjöstugan. Avslut vid busshållplats Kompassvägen.
Upplysningar: Kerstin Lundén 070-47 00 160. Samarr. med Boo Miljö- och Naturvänner.
————————————————-
Söndag 8 september 10.00-13.00:
ENFALD ELLER MÅNGFALD – OM INVASIVA VÄXTARTER
– att känna igen och hantera invasiva växter
Invasiva arter konkurrerar ut andra arter och motverkar därigenom den biologiska mångfalden. Många växtarter förökar sig kraftigt och täcker snabbt stora ytor, om de får utvecklas fritt. Men vilka arter definieras/ klassas som invasiva, vilka är främmande och vilka betraktas som inhemska? Vem har ansvar för bekämpning och utrotning, vilka lagar gäller? Vad kan vi göra som privatpersoner? Vilka arter står på EU:s lista över landväxande invasiva främmande växter och vilka växter kan förväntas stå på den uppdaterade svenska förteckningen?
Vi ser vilka invasiva arter som etablerat sig på Bootippen och diskuterar olika metoder för att förebygga spridning samt för att bekämpa redan etablerade bestånd.
Ronny Fors, Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén, Boo Miljö- och Naturvänner guidar.
Stövlar eller kängor. Ta med matsäck, kikare och gärna lupp, om ni har. Samling och avslut i korsningen Boovägen/ Dalkarlsvägen. Buss 414 och 442 från Slussen/ Orminge Centrum till busshållplats Dalkarlsvägen. Upplysningar: Ronny Fors 073-802 45 43, Kerstin Lundén 070-47 00 160. Samarr. med Boo Miljö- och Naturvänner.
————————————————-
Lördag 14 september kl 10.00-14.00
VEM VILL BO I EN RUTTEN TALL? KLÄCKHÅL OCH GNAGSPÅR – VEDINSEKTER I MENSÄTTRA – BACKEBÖL
– vandring genom skyddsvärd natur
Vi vill uppmärksamma det rikt varierade naturområdet mellan Mensättra våtmark och brandfältet i Backeböl, ett område i ett svagt grönt samband i nordsydlig riktning, som vi anser bör få skydd som naturreservat. Föreningarna har tidigare inventerat området och funnit att hela området har höga naturvärden. Skogen är full av spår efter insekter i trädens bark och ved. Vi anar ett spännande och artrikt liv fast vi sällan får se de fullbildade insekterna. För tjugofem år sedan skrev Bengt Ehnström, entomolog och en av våra främsta kännare av vedlevande insekter, boken ”I roten på en gammal stubbe”. Vi tar med oss den och hans senaste bok, ”Insektsgnag i bark och ved” och går på spaning efter insektsgnag. Ronny Fors, Naturskyddsföreningen i Nacka, guidar. Medtag matsäck, stövlar eller kängor. Ta med kikare och gärna lupp, om ni har.
Samling i korsningen Boovägen/ Tunvägen. Buss 414 och 442 från Slussen/ Orminge Centrum till busshållplats Tunvägen. Avslut vid busshållplats Boovägen / Boo backe. Upplysningar: Ronny Fors 073-802 45 43, Kerstin Lundén 070-47 00 160. Samarr. med Boo Miljö- och Naturvänner.
————————————————-
Söndag 20 oktober kl 10.15-14.15
RAMSMORA – ETT BLIVANDE KULTURRESERVAT?
– vandring
Fastigheten Ramsmora 1:1 är unik och det historiska landskapets natur- och kulturvärden måste bevaras. Ramsmora är nu det enda naturområdet på Nackasidan som saknar skydd i Nacka-Värmdökilen. Sedan Länsstyrelsen förbjudit Boo församling och Nacka kommun att anlägga fotbollsplaner i centrala Ramsmora är det dags att fokusera på reservatsbildning, kulturreservat eller naturreservat. Det som vi i föreningarna sa redan från början om Ramsmoras höga natur- och kulturvärden har bekräftats av alla inventeringar och utredningar som Nacka kommun låtit göra. Följ med och upptäck områdets värden. Vi diskuterar också hur värdena ska kunna bestå även i framtiden, det räcker inte att bara skydda området, markerna måste skötas på ett sätt som lyfter fram den historiska hävden och bidrar till fortsatt biologisk mångfald.
Mats Widgren, professor emeritus i kulturgeografi, och Ronny Fors, Naturskyddsföreningen i Nacka, guidar. Ta med kikare och matsäck. Stövlar eller kängor. Samling och avslut vid parkeringen intill busshållplats Boo prästgård, Kummelnäsvägen. Buss 421 från Orminge Centrum till busshållplats Boo prästgård. Upplysningar: Mats Widgren 070-49 26 994, Ronny Fors 073-802 45 43. Samarr. med Boo Miljö- och Naturvänner.
————————————————-
Tisdag 19 november kl 19:00
HÅLLBAR FRAMTIDA STADSPLANERING
– föredrag om betydelsen av träd, grönska, parker och naturområden i en hållbar framtida stadsplanering
Nacka kommun presenterar i höst ett förslag till en ny översiktsplan för Nacka 2050. Hur ska Nacka planeras robust för att klara framtida klimatförändringar och bli en hälsosam och trivsam miljö för sina invånare? Föredragshållare: Ulrika Hamrén, Ekologigruppen. Mer information om föredraget kommer senare.
Alla programpunkter sker i samarbete med Studiefrämjandet.